Fredagsrecept: Potatisbullar med chèvre & chili
Ska försöka äta lite mindre kött, i alla fall i den mån R går med på det. Kommer inte sluta helt men i alla fall minska mitt köttätande. En så enkelt sak som att byta ut kött-/nötfärs mot kycklingfärs gör mycket, då det släpps ut nästan 75% mindre koldioxid att ta fram 1kg kyckling jämfört med 1kg nöt (Nöt: 27kg CO2/kg kött, Kyckling: 6,9kg CO2/kg kött). Så jag ska helt enkelt försöka göra betydligt mer vegetariska måltider under veckorna. Det är bättre både för miljön och min egen kropp att minska mängden kött så här kommer ett recept på en middag vi åt nu i veckan.
(För 4 portioner)
Potatisbullar:
800 g potatis
2 gröna chilifrukter (t.ex. spansk peppar)
2 vitlöksklyftor
150 g chèvreost
2 msk finhackad persilja
2 ägg
1 tsk salt
olivolja/smör till stekning
Sallad:
3 msk olja
1 msk vitvinsvinäger
1/2 tsk salt
1 krm peppar
1 påse blandad sallad (à 140g)
1 dl valnötter, cashewnötter eller annan nöt man gillar
Gör så här:
1. Skala och koka potatisen. Häll av och låt svalna
2. Riv den grovt på rivjärn eller mosa med gaffel. Lägg i skål
3. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Skala och finhacka/pressa vitlöken. Smula getosten
4. Blanda potatisen med chili, vitlök, getost, persilja, ägg och salt. Låt gärna stå och svälla 10-15 min.
5. Salld: Gör under tiden dressingen till salladen. Blanda vinägern med olja, salt och peppar
6. Forma pannbiffsstora bullar av potatisblandningen. Stek dem gyllene i olja och smör i en stekpanna, ca 3 min på varje sida.
7. Blanda salladen med vinägretten och nötterna. Servera potatisbullarna med salladen.
