Fredagsrecept: Veganska maränger

Även om jag varken är vegan eller vegetarian så tycker jag det är kul att testa lite olika recept. Den här gången testade jag att göra en variant på maränger då jag bytte ut äggvitan mot spadet som kikärtor ligger i. Försökte även göra dem lite nyttigare genom att använda stevia istället för vanligt socker men det fick åt pipan med det haha. De var superfina och fluffiga i början men efter ett tag i ugnen smälte de ut på plåten och blev en enda stor gegga. Hur som helst, här är receptet på gräddbara veganska maränger med riktigt socker:
 
INGREDIENSER:

1 paket kikärtor (ex Garant, Zeta, Go green)
1,5 dl socker
1/2 tsk citronsaft
1/2 tsk vaniljsocker

INSTRUKTIONER:

1. Sätt ugnen på 100°C

2. Vispa upp vatten från ett paket kikärtor till det blir skum .

3. Blanda ner socker, citron och vaniljsocker. Vispa tills det går att vända bunken upp och ner.

4. Klicka ut lagom stora maränger på en plåt

5. Grädda ugnen som är 100 grader varm och grädda runt 1,5 timme.

6. Stäng av ugnen & låt marängerna stå kvar i ugnen tills ugnen svalnat

 
De såg ju fina ut ett tag i ugnen i alla fall!

 

maränger - vegan